Onderscheidingen & prijzen

De KNLTB kent jaarlijks prijzen toe aan mensen die op een onderscheidende manier een positieve bijdrage leverden aan de tennissport in Nederland.

KNLTB Jaarprijzen

  • Vereniging van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsvrijwilliger van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsleraar van het Jaar
  • Speler van het Jaar (Richard Krajicek Award)
  • Speelster van het Jaar (Betty Stöve Schaal)
  • Rolstoeltennis(t)ser van het Jaar (Esther Vergeer Award)
  • Talent van het Jaar (Zwarte Tulp)

Tennisser van het Jaar 2016

In samenwerking met onze partner De Telegraaf werd op 5 december 2016 de Tennisser van het Jaar Awards uitgereikt. Kiki Bertens werd verkozen tot winnaar van de Betty Stöve Schaal voor Tennisster van het Jaar. De Richard Krajicek Award voor Tennisser van het Jaar ging naar Robin Haase. De Esther Vergeer Award voor Rolstoeltenniss(t)er van het Jaar werd, voor het tweede opeenvolgende jaar, gewonnen door Jiske Griffioen. De Zwarte Tulp voor Talent van het Jaar ging naar Nina Kruijer. 

Naast de jury, bestaade uit Marcella Mesker, Kristie Boogert, Miriam Oremans, Sjeng Schalken, Paul Haarhuis, Richard Krajicek en Jacco Eltingh, bepaalde ook het publiek voor een deel welke speler de Betty Stöve Schaal of de Richard Krajicek Award mee naar huis nam.

Kiki Bertens wint Betty Stöve Schaal 2016

Kiki Bertens wist dit jaar goed te presteren en ging van plaats 104 naar 22 op de wereldranglijst. Zij won haar vier enkelspelen in Fed Cupverband tegen Rusland en Frankrijk, won het WTA toernooi in Neurenberg vanuit de kwalificaties, haalde de finale in Gstaad en de halve finales in Luxemburg en op Roland Garros waar zij Serena Williams trof. Samen met dubbelpartner Johanna Larsson won Bertens drie WTA-toernooien en samen haalden zij eveneens de halve finale op Roland Garros. Afgelopen weekend veroverde Bertens de titel bij de International Premier Tennis League (IPTL) met haar team, de Singapore Slammers.

Robin Haase wint Richard Krajicek Award 2016

De Nederlandse nummer één in het enkelspel, Robin Haase klom van plaats 66 naar 59 op de wereldranglijst en behaalde de finale van het ATP-toernooi in Gstaad. Daarnaast haalde hij onder andere de kwartfinales in Acapulco en Boekarest en won in de Davis Cupwedstrijd tegen Zweden zijn drie wedstrijden.

Jiske Griffioen wint Esther Vergeer Award 2016

In 2015 beleefde Griffioen haar beste jaar tot dan toe, in 2016 wist ze dit te overtreffen. Al geruime tijd staat zij op de eerste plek op de wereldranglijst. Griffioen begon het jaar met een overwinning op de Australian Open. Behaalde de finale met Van Koot op Roland Garros en schreef geschiedenis door de allereerste enkelspeltitel in het rolstoeltoernooi van Wimbledon te pakken. In Rio de Janeiro won zij twee gouden medailles, zowel in het enkel- als dubbelspel. In december wist zij ook nog de titel op de Wheelchair Tennis Masters in Londen te winnen.

Nina Kruijer wint Zwarte Tulp voor Talent van het Jaar 2016

De 18-jarige Nina Kruijer won in het dubbelspel het ITF Junior toernooi in Traralgon, Australië en kwam tot de laatste 32 op de Australian Open. Zij kwalificeerde zich voor Wimbledon en behaalde de kwalificatie in het enkelspel van de Roland Garros Junior French Open en het hoofdtoernooi in het dubbelspel. Ze wist goed te presteren bij diverse futures en was verliezend finalist in de Summercup, het Europese kampioenschap landenteams.  

Vereniging en Verenigingsvrijwilliger van het Jaar

Jaarlijks reikt de KNLTB de Zwarte Tulp uit voor de ‘Vereniging van het Jaar’ en de ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’ tijdens het KNLTB Jaarcongres. De award gaat naar een tennisclub en een vrijwilliger van een tennisvereniging die iets bijzonders hebben gedaan en daarmee een goed voorbeeld zijn voor anderen.

Winnaars 2016
Tennis Vereniging Carolus in Helmond en verenigingsvrijwilliger Geert-Jan van Dijken van tennisvereniging ULTC Iduna in Utrecht zijn in 2016 uitverkozen tot respectievelijk KNLTB ‘Vereniging van het Jaar’ en ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’.Tijdens het KNLTB Jaarcongres op 26 november 2016 namen zij de Zwarte tulp award in ontvangst.

Meer over de winnaars en de Zwarte tulp award vind je hier.

Verenigingsleraar van het Jaar

Ieder jaar organiseren de KNLTB en de Vereniging Nederlandse Tennisleraren gezamenlijk de verkiezing voor verenigingsleraar van het jaar. Spelers, commissieleden, tennisscholen en collega-trainers kunnen via het bestuur van de vereniging waar de persoon les geeft hun leraar voordragen.
Met de inschrijving voor de verkiezing geeft de tennisclub de leraar erkenning voor de kwaliteit van/zijn haar lessen en trainingen en de wijze waarop hij/zij een positieve bijdrage levert binnen de vereniging.

Bianca de Bruijn werkzaam voor TV Pijnacker is in 2016 uitgeroepen tot Verenigingsleraar van het Jaar. Ze won een cheque van 1000 euro om te besteden aan materiaal voor de tennisvereniging.

KNLTB onderscheidingen

Voor een overzicht van mensen die een KNLTB-onderscheiding hebben gekregen, klik hier.