Opleidingsroute

Om als scheidsrechter te mogen functioneren bij toernooien en competitie moet je eerst een cursus volgen.

Als toekomstig arbitragefunctionaris begin je met het behalen van een spelregeldiploma, om de basisspelregels te kennen. Hierna kun je kiezen voor het volgen van de cursus tot districtsscheidsrechter of de cursus tot lijnrechter. Het is ook mogelijk om beide cursussen te volgen. Bekijk voor een overzicht van de functies ook de opleidingsroute

Cursus tot districtsscheidsrechter

Alle aspecten van de spelregels, het werken met het scoreblad en de wijze waarop een wedstrijd vanaf de stoel wordt geleid, komen aan bod. Je wordt opgeleid om te arbitreren bij wedstrijden binnen je district. De cursus bestaat uit vier theorie lesdagen, met op de laatste dag het schriftelijk examen. Hierna ga je onder begeleiding ervaring opdoen in de praktijk. 

Cursus tot lijnrechter

Tijdens deze cursus leer je alle speciale lijnrechtertechnieken en wordt je voorzien van theorie. De cursus bestaat uit een dag theorie + praktijk (on court sessie). Hierna ga je onder begeleiding ervaring opdoen in de praktijk. Deze cursus bestaat uit een praktijkdag (on court sessie) om speciale lijnrechterstechnieken te trainen en het opdoen van ervaring tijdens (inter)nationale toernooien en competitie. Er zijn geen kosten verbonden aan het volgen van de cursus. 

Meer informatie

Meer informatie over de cursussen is hier te vinden. Heb je nog vragen? Stuur dan een e-mail naar arbitrage@knltb.nl.