Padel

Padel is een racketsport met veel kenmerken van squash en tennis. Deze combinatie staat garant voor snelle en spannende rally’s! De sport is nog relatief onbekend in Nederland, maar wel in opkomst.

De KNLTB werkt aan de ontwikkeling van de padelsport in ons land. Dit doen we onder andere door promotie van de sport, het aanleggen van padelbanen en het organiseren van een padelcompetitie en toernooien.

Competitie

In het najaar 2016 is de eerste competitie (pilot) georganiseerd. In het voorjaar van 2017 komt er een vervolg op de padelcompetitie. Alle spelers van tennisverenigingen en centra met padelbanen kunnen hieraan deelnemen.

Competitie 2017

Hoe ziet de competitie eruit?

 • Indeling in poules van 4 teams (waar mogelijk)
 • Uit & thuis tegen alle tegenstanders uit de poule
 • De teamgrootte: minimaal 4 spelers
 • 3 klassen, ingedeeld op speelsterkte (indicatief)
  • 1e klasse – wedstrijdspelers, rating tennis ca. 1-3
  • 2e klasse – gevorderden, rating tennis ca. 4-6
  • 3e klasse – beginners, rating tennis ca. 7-9
 • 1 categorie; heren, dames en gemengd door elkaar
 • 6 speeldagen en een finaleweekend
 • Twee keer spelen in één week of spelen voor twee verenigingen. In de Padelcompetitie mag je twee keer in de week (dus zowel op zaterdag als zondag) in een ploeg competitie te spelen. Hiervoor is geen dispensatie nodig.
 • Per speeldag worden 4 wedstrijden gespeeld. Bij iedere wedstrijd is een eventuele derde set een beslissende wedstrijdtiebreak (10-pt)

Rating
Alle deelnemers krijgen een padelrating, wedstrijdresultaten van de competitie tellen mee voor de actuele rating!

Speeldata
Week 11: Zaterdag 18 & zondag 19 maart
Week 12: Zaterdag 25 & zondag 26 maart
Week 13: Zaterdag 1 & zondag 2 april
Week 14 t/m 21: geen speeldagen
Week 22: Zaterdag 3 & zondag 4 juni
Week 23: Zaterdag 10 & zondag 11 juni
Week 24: Zaterdag 17 & zondag 18 juni
Week 14 t/m 21 en 25: inhaaldata
Week 26: Zaterdag 1 & zondag 2 juli finaleweekend

Voor wie:
Iedereen: van beginner tot wedstrijdspeler, zowel KNLTB-leden als niet KNLTB-leden

Competitiebijdrage:
Om padel te stimuleren wordt de competitie in 2017 gratis aangeboden

Inschrijving voorjaarscompetitie padel 2017 & aanwijzen VCLP
De inschrijving is vanaf heden geopend. De inschrijving verloopt via één centraal persoon per vereniging; de Verenigingscompetitieleider padel (VCLP). Deze rol is nieuw, ga daarom na wie deze persoon is voor jouw vereniging.

Zelf VCLP worden voor jouw vereniging?
Aanmelden van de VCLP kan via dit formulier. Zodra de VCLP bij ons is aangemeld, ontvangt deze persoon het digitale aanmeldformulier voor inschrijving voor de competitie en het competitiereglement.

Padelbanen

Op meerdere locaties in Nederland kun je padel spelen. Sommige banen liggen bij een tennisvereniging, andere bij een commerciële aanbieder. Bekijk onderstaande kaart voor een padelbaan bij jou in de buurt.

 

    

10 vragen over padel

Wat is padel?

Padel is een snel in populariteit groeiende racketsport die zich het best omschrijft als een combinatie van tennis en squash. Deze racketsport, al razend populair in Spanje en Zuid-Amerika, begint zich langzamerhand ook in Nederland te ontwikkelen. Je speelt het als dubbelteam op een veld van 20 x 10 meter dat is omgeven door een glazen wand en hekwerk. Je kunt zowel binnen als buiten terecht.

Waar komt het vandaan?

Een Mexicaanse zakenman, genaamd Enrique Corcuera, heeft het spel bedacht. Wegens ruimtegebrek op zijn haciënda kwam hij in 1969 met een alternatief voor een tennisbaan. Daarop ontstond een geheel nieuwe spelsoort die zich spoedig over Zuid-Amerika en Europa verspreidde.  

Voor wie is het geschikt?

Voor wie niet, kun je beter zeggen. Padel kan op alle niveaus en op alle leeftijden worden gespeeld. Waar tennis nog wat oefening vereist omdat de techniek een belangrijke factor is, kun je in padel zo aan de slag. Letterlijk.

Waar speel ik op?

De baan is kleiner dan een tennisbaan: 20 bij 10 meter om precies te zijn. Elke speelhelft, gescheiden door een net, is verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Het speelveld is te vergelijken met een tennisbaan, maar dan kleiner en met een omheining van glas en hekwerk. De bal moet over het net op de speelhelft van de tegenstander geslagen worden, zonder dat de bal éérst het glas of hekwerk raakt. De bal blijft in het spel wanneer deze eerst de grond raakt en de bal mag daarna het glas of hekwerk raken. Volleren is ook toegestaan. Tactiek is essentieel, aangezien de bal altijd en op vrijwel elke plek kan terugkeren. Hierdoor ontstaan gegarandeerd snelle en spannende rally’s, op ieder niveau. De sport wordt met vier personen (2 tegen 2) gespeeld en er geldt dezelfde puntentelling als bij tennis.

Welk racket gebruik ik?

Hier komen we op een groot verschil met tennis en squash: het racket heeft geen snaren, maar is in zijn geheel van kunststof (carbon, fiber of grafiet). In het racketblad, meestal rond, is een groot aantal gaten geboord. Het racket meet maximaal 45,5 x 24 centimeter en wordt met een koordje om de pols bevestigd zodat het niet kan rondslingeren.    

Hoe ziet de bal eruit?

Deze lijkt sterk op een tennisbal, maar is wat harder. De bal moet goed kunnen stuiten, officieel 135 tot 145 centimeter hoog als je hem van ver boven je hoofd (exact 254 centimeter staat in de regels) laat vallen. 

Wat zijn de spelregels?

Die lijken veel op de spelregels van tennis. De bal moet over het net en in het vak van de tegenstanders worden geslagen. Een keer laten stuiten mag, maar hoeft niet. Een groot verschil is dat je de bal na de stuit tegen de wand of muur mag laten komen en hem dan pas terug hoeft te slaan. Dit mag ook weer via de muur en levert verrassende rally’s op. Opslaan doe je onderhands. Het scoresysteem is wel identiek aan dat van tennis. Meestal wordt om twee gewonnen sets gespeeld, met een tiebreak bij een 6-6 stand in games.

Waarom mag ik het niet missen?

Vijf miljoen Spanjaarden zijn dol op het spel. Die kunnen het toch niet allemaal verkeerd hebben? “Het is echt geweldig”, vindt ook oud-proftennisser Raemon Sluiter. Die kon natuurlijk al een aardig balletje slaan, maar ook als absolute beginner kun je meteen van start. “Als je met zijn vieren gewoon de bal heen en weer slaat, kun je al heel veel plezier hebben”, weet ’s lands beste tennisser Robin Haase uit ervaring. De sport is gemakkelijk te leren, je hoeft minder te lopen dan bij tennis en je krijgt vaak leuke, gekke rally’s. Spelplezier is gegarandeerd als je op de baan staat. Bovendien ben je in beweging en dat is altijd lekker.

Wat is de rol van de KNLTB?

De tennisbond is enthousiast over padel en ziet de sport als een welkome aanvulling op het bestaande aanbod bij verenigingen. Padel zorgt voor reuring, is laagdrempelig en geschikt voor jong en oud, wat aanspoort om naar de club te komen. De KNLTB stimuleert verenigingen dan ook zowel tennis als padel aan te bieden, zonder verhoging van de contributie. Met padel-opleidingen voor tennisleraren en het organiseren van een competitie, hoopt de bond de populariteit van padel te vergroten.