Topveteranen

Topveteranentennis

Voor de nationale veteranentop organiseert de KNLTB tweemaal een Nationaal Kampioenschap, in maart (indoor) en in augustus (outdoor). Ook organiseert de KNLTB jaarlijks een Veteranen Najaarscompetitie voor veteranenploegen van clubs. Daarnaast worden er internationale veteranentoernooien in Nederland georganiseerd.

Uit de Nederlandse veteranentop wordt een selectie gemaakt die wordt uitgezonden naar de Seniors World Team Championships, welke jaarlijks georganiseerd worden door de Internationale Tennis Federatie (ITF). 

Wereldkampioenschappen (WK)

De International Tennis Federation (ITF) organiseert jaarlijks wereldbekerwedstrijden (teams) en wereldkampioenschappen (individueel) voor veteranentennissers. De veteranentennissers worden vanaf 2015 daarbij onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen, te weten ‘young seniors’ (35 tot en met 49 jaar), ‘seniors’ (50 tot en met 64 jaar) en ‘super-seniors’ (65 jaar en ouder). Locatie en speelperiode wordt per leeftijdsgroep bepaald. Daarnaast kennen de groepen een onderverdeling in leeftijdscategorieën per vijf jaar (35+, 40+, 45+, etc). 

WK Young Seniors 

Het WK Young Seniors 2017 (35+, 40+ en 45+) vindt van 19 tot en met vrijdag 24 maart 2017 in Cape Town, Zuid-Afrika. Onderstaande teams worden namens Nederland uitgezonden naar dit WK. Lees hier meer over het WK en de resultaten.

Uitzendingen herenteams

35+

40+

45+

Martijn van Haasteren

Bart Beks

Frank van den Heuvel 

Dennis Kockx

Dennis Bank

Marcus Hilpert

Jasper Smit 

Bas Snelders

Jeroen Bok

Uitzendingen damesteams

35+

40+

45+

Olga Kalyuzhnaya

Caroline de Vries

Eveline Hamers

Kim Kilsdonk

Mireille Bink

Eva Haslinghuis

Andrea van den Hurk

Stephanie Gomperts

Marielle Spekreijse

WK Seniors

Het WK Seniors 2017 (50+, 55+ en 60+) vindt plaats van zondag 29 oktober tot en met vrijdag 3 november 2017 in Miami, USA. In de week aansluitend op de ITF Seniors World Team Championships vinden de ITF Seniors World Individual Championships plaats. Zes teams in de leeftijdscategorie 50+, 55+ en 60+ vertegenwoordigen Nederland in de USA.

Uitzendingen herenteams
50+ 55+ 60+

Bart Theelen

Frank Janssen Martin Koek
Niels de Kok Berend Betz Frits Raijmakers
Hans van Scheppingen Hans van den Brande Ton Sie
Frans Grimbergen Robert van der Hoeven Ronald van der Horst
 Uitzendingen damesteams
50+ 55+  60+
Annemiek Wissink Liselot Prechtel - Koot  Annelies van der Zweep-Prins
Mirjam van den Tillaar Carole de Bruin Sylvia Lievers-Kronenburg
Franny van Opstal Carin Bakkum Thea Rietveld - Esser 
Esther Hofstede Karien Theeuwes  Marjo Gruisen


WK Super-seniors 

Het WK Super-Seniors 2017 (65+, 70+, 75+ en 80+) vindt plaats van zondag 8 oktober tot en met vrijdag 13 oktober 2017 in Lake Nona, USA. In de week aansluitend op de ITF Super-Seniors World Team Championships vinden de ITF Super-Seniors World Individual Championships plaats. Vijf teams in de leeftijdscategorie 65+, 70+ en 75+ vertegenwoordigen Nederland in de USA.

Uitzendingen herenteams
65+ 70+ 75+

Frank van Lerven

Hans Adama van Scheltema Ed Sasker
Martin Koek Ben de Jel Peter Buter
Rolf Thung Nico Jongsma Niels Menko
Tjoen Lew Soen Lim Erik (Etto) van Waning Be Lenten 
 Uitzendingen damesteams
65+ 70+  
 Ingrid Truijens Margriet Meijer-Eggenkamp  
 Nora Blom Elly Krocké   
 Heleen Janssen-Prins Anneke Jelsma-de Jong  
 Carola Muller van Moppes Wil Baks  

Uitzendbeleid topveteranentennis

De KNLTB heeft de intentie uitgesproken bij de beste 10 tennislanden van de wereld te behoren, zowel voor breedtesport, topsport als topveteranentennis. Het uitgangspunt bij alle nominaties voor het uitzendbeleid is dat teams een reële kans hebben op een topklassering/medaille. 
Een belangrijke wijziging ten opzichte van voorgaande jaren is dat er met ingang van 2014, in principe, teams van vier spelers worden uitgezonden. De selectievoorwaarden zijn ook aangepast: naast prestaties bij NVK en NOVK, worden ook prestaties bij internationale toernooien, nationale (veteranen) toernooien en competitie, veel meer dan in het verleden, meegenomen. Tevens wordt er gekeken naar DSS en de positie op de veteranenranglijst. 
Teams die niet voldoen aan het gestelde uitgangspunt een reële kans op een topklassering te halen, maar wel kans hebben op het “linkerrijtje” krijgen de mogelijkheid op eigen kosten deel te nemen. 
Alle uitgezonden spelers zijn bewezen fit en blessurevrij. Bij twijfel kan de KNLTB om een (sport)keuring vragen. De KNLTB vindt het belangrijk dat de definitieve selectie deelneemt aan de NOVK en NVK.

Nieuwsbrief

De KNLTB bundelt vanaf nu al zijn actualiteiten in één nieuwsbrief; de MijnKNLTB nieuwsbrief. De veteranennieuwsbrief komt hiermee te vervallen. In de MijnKNLTB nieuwsbrief lees je naast het veteranennieuws ook interessante aanbiedingen en word je op de hoogte gehouden van alle KNLTB georganiseerde evenementen en de laatste nieuwtjes uit tennisland.