01 mei - 07 mei

World Team Cup

Locatie:
Baia di Conte en Alghero Tennis Club
Plaats:
Sardinië

Op het Italiaanse eiland Sardinië vond in mei 2017 de World Team Cup plaats. Op het landentoernooi voor rolstoeltenniss(t)ers was Nederland vertegenwoordigd in alle disiplines.

De World Team Cup is het wereldkampioenschap rolstoeltennis voor landenteams, en te vergelijken met de Davis Cup en Fed Cup. In de afgelopen 31 jaar heeft het Nederlands vrouwenteam 29 keer de titel gewonnen. In 2014 werd het wereldkampioenschap voor het laatst in Nederland georganiseerd, in Alphen aan den Rijn.

De mannen spelen in vier poules van vier landen waarbij alleen de groepswinnaars door gaan naar de halve finales. De nummers twee spelen om de plaatsen vijf tot en met acht en de overige posities worden ook op deze manier beslist.

De vrouwen treden aan in vier poules van drie teams waarbij de winnaars de halve finales bereiken. De quads en de junioren spelen in twee groepen van vier landen, waarvan de nummers één en twee doorgaan naar laatste vier.

Nederlandse vertegenwoordiging

Onder leiding van Dennis Sporrel vormden Diede de Groot, Aniek van Koot en Michaela Spaanstra op Sicilië het Nederlandse damesteam. Oranje won in 2016 nog de finale van China. De dames bereikten op deze Siciliaanse editie wederom de finale, maar China bleek helaas een maatje te groot zodat de dames genoegen moesten nemen met een tweede plek.

In het Nederlandse herenteam verdedigden routinier Maikel Scheffers en de talenten Rody de Bie en Carlos Anker de eer. Het juniorenteam bestond uit Roos Schröder, Fleur Gobes en Coen van Werkhoven. In het Quadtoernooi vormden Sam Schröder - de nummer 8 van de wereld - als ook Dorrie Timmermans-van Hall en Niels Vink de Oranje formatie. Nederland stuurde in eerdere jaren geen quadteam naar de World Team Cup maar kreeg voor editie 2017 een wildcard. Jammer genoeg wisten de heren noch de junioren en de quadspelers de finale te bereiken.

Quadspelers vormen een speciale categorie. Zij hebben naast functieverlies in een of beide onderste extremiteiten ook een beperking in een of beide armen of handen. 

World Team Cup 2018 in Nederland

In mei 2018 zal Nederland wederom het gastland zijn voor de World Team Cup. De wereldtop van het rolstoeltennis zal in Apeldoorn zijn opwachting maken.

Klik hier voor meer informatie over de World Team Cup.