07 september - 18 september

Paralympische Spelen

Locatie:
Centro Olímpico de Tênis
Plaats:
Rio de Janeiro

De Nederlandse rolstoeltennissters hebben prima gepresteerd in Rio. Met een 'oranje' dubbelspelfinale en drie Nederlanders in de halve finales van het enkelspel was er bijna sprake van een optimaal resultaat.

Jiske Griffioen won de gouden medaille door in de finale van het enkelspel landgenote Aniek van Koot te verslaan. Na twee zilveren medailles op de Spelen in Londen heeft Jiske nu eindelijk het felbegeerde goud in handen. 

Daarnaast bezorgden Jiske en Aniek Nederland ook nog een gouden rolstoeltennismedaille in het damesdubbelspel op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. In een Nederlandse finale versloegen ze Marjolein Buis en Diede de Groot. Griffioen pakte zilver in het dubbelspel in 2008 en 2012. Ze speeelde in Rio voor de derde keer op rij de dubbelspelfinale op de Paralympics. 

Historie

De Nederlandse rolstoeltennissers wonnen al 32 medailles op de voorgaande edities van de Paralympische Spelen. Ruim tweemaal zoveel als de nummer twee in het medailleoverzicht, de Verenigde Staten. Meest succesvolste paralympiër is Esther Vergeer. Zij is zevenvoudig Paralympisch kampioen. 

Vier jaar geleden was er in London een volledig oranje-podium bij de vrouwen, met Vergeer, Van Koot en Griffioen. Ook de damesdubbelspelfinale was een Nederlandse aangelegenheid, waarbij Vergeer en Buis afrekenden met Griffioen en Van Koot. In 2008 won Griffioen zilver aan de zijde van Vergeer.

Volg www.knltb.nl voor al het nieuws over de Nederlandse rolstoeltenniss(t)ers.