Nederlands Futurecircuit van start in Alkmaar

Het Futurecircuit op Nederlandse bodem is weer losgebarsten met Future Alkmaar als beginpunt. Het toernooi gedoteerd met 15,000 dollar aan prijzengeld voor zowel mannen als vrouwen is vandaag begonnen met de kwalificaties.

Futures op eigen bodem geven aanstormende talenten en bijvoorbeeld Nederlanders die op de weg terug zijn na blessureleed de kans om zich te profileren en de eerste stappen op weg naar de top te zetten. Het spelen van Futures geldt als het beginportaal in de jungle van het proftennis. Alle toptennissers zijn ooit op dit niveau begonnen. Voorzieningen op deze toernooien zijn de laatste jaren steeds beter geworden en de toernooien in Nederland geven daarin een goed voorbeeld.

Future Alkmaar is de eerste in een serie van drie (Alkmaar, Den Haag en Amstelveen). De Challenger in Scheveningen die op deze serie volgt is de slagroom op de taart. Dan komen er nog grotere namen naar ons land en spelen er naast Nederlandse toppers aanstormende internationale talenten op de gravelbanen van de Mets. In augustus volgt een tweede serie met Oldenzaal, Rotterdam en Haren.

Kidsmiddag

Naast het iedere dag kunnen genieten van internationaal tennis op het scherp van de snede is er woensdag een middag speciaal voor kinderen. Op woensdag 27 juni wordt er een speciale clinic gegeven waar alle kinderen vanaf zeven jaar kennis kunnen maken met de tennissport. Oud- toptenniser Jacco Eltingh komt zelf ook nog een balletje meeslaan. Eltingh is de huidige technisch directeur van de KNLTB. De tennisbond verzorgt een aantal tennischallenges waar leuke prijsjes mee te winnen zijn.

Er worden twee clinics georganiseerd en beide clinics duren een uur: de eerste start om 14.00 uur, de tweede om 15.30 uur.

Lootsma en Versteeg in kwalifcatietoernooi

Een van de 29 Nederlandse mannen die zich dit weekeinde proberen te kwalificeren voor Future Alkmaar is Niels Lootsma. De winnaar van twee Futuretitels in 2016 is afgezakt naar de 923ste plek op de ATP-wereldranglijst. Vorig jaar juli bereikte hij zijn beste notering tot dusverre (423). Lootsma reikte in 2017 tot de kwartfinales in Alkmaar. De latere toernooiwinnaar Thiemo de Bakker was destijds te sterk. De Bakker was toen op de weg terug na blessureleed. Inmiddels is De Bakker weer actief op de Challengertour. Dit weekeinde staat hij in de halve finales van een Challenger in Blois.

Botic van de Zandschulp, Colin van Beem, Stephan Fransen, Michiel de Krom, Stephan Gerritsen, Guy den Heijer en Ryan Nijboer staan in het hoofdschema.

Bij de vrouwen negentien landgenotes die een gooi doen naar het hoofdtoernooi waaronder Kelly Versteeg (FOTO), die een wildcard kreeg. De 23-jarige Versteeg stond in 2016 in de top vijfhonderd, maar heeft op dit moment geen ranking vanwege een lange afwezigheid door blessureleed. Versteeg speelt in Alkmaar haar tweede toernooi sinds juli 2017. Met een wildcard mocht ze twee weken geleden meedoen aan de kwalificaties in Rosmalen. Daarin was Renata Zarazua met 6-3, 6-0 te sterk. In Alkmaar speelt ze in de eerste kwalificatieronde tegen de achttienjarige Noa Liauw A Fong.

Dominique Karregat en Suzan Lamens zijn de enige twee landgenotes die rechtstreeks in het hoofdschema staan.

De organisatie heeft wildcards uitgedeeld aan Annick Melgers en Dax Donders, twee talenten uit de regio.

Ga voor meer informatie naar de website futurealkmaar.nl