Verrassende winnaars op geslaagde NK Beach; 'promotie voor het beachtennis'

De toevoeging van de enkelspelonderdelen aan het Nederlands Kampioenschap Beachtennis is een enorme hit gebleken. Hierdoor was het toernooi uitgebreid naar vier dagen. Op de traditioneel meest prestigieuze onderdelen, het dames- en herendubbelspel, waren er verrassende winnaars op het strand van Scheveningen. 

Dat de titel in het herendubbelspel niet een prooi werd voor de internationaal opererende Dario Loconte (73ste van de wereld) en zijn partner Pieter de Vries (95ste) was de grootste verrassing. Bij de dames vloog het favoriete koppel er ook voor de finale uit. "Promotie voor het beachtennis", vond organisator Tim van Pagee de wedstrijden in de halve finales waarmee de favorieten werden verrast.

Lo Conte en De Vries moesten met 6-2, 4-6, 6-4 hun meerdere erkennen in Casper Gerth en Bo Groot Antink. Een toppprestatie van de uiteindelijke winnaars. "Dat was wel wat! Een superspannende partij van een heel hoog niveau", aldus Van Pagee, die de winnaars roemt als jongens die veel voor het beachtennis hebben gedaan, met hun aanwezigheid bij promoties en optredens in het buitenland onder meer. "Bo wordt gezien als het talent in Nederland. Leuk dat zo'n jonge jongen, die er veel tijd insteekt en veel traint, de titel pakt." In de finale waren Gerth en Groot Antink met 6-1, 7-6 (3) te sterk voor Joeri Enter en Thijs van Heeteren.

Voor Lo Conte verliep het gemengddubbelspel, in het eerste weekeinde, nog wel crescendo. Samen met Fleur van Haasteren stond hij in drie wedstrijden geen set af. Met een 6-3, 6-1 overwinning op Rik en Iris Valize grepen de favorieten de titel.

De titel in het damesdubbelspel werd een prooi voor Roos de Hart en Anna Hoogendam. Het ongeplaatste koppel Margot van Doorn/Fleur van Haasteren gold als favoriet en na een afwezigheid vanwege een zwangerschap van Van Doorn pakten ze hun oude gewoonte van winnen aanvankelijk weer op. Tot aan de halve eindstrijd. "Promotie voor het beachtennis", noemt Van Pagee die wedstrijd, die met 6-7 (3), 6-4, 7-6 (3) gewonnen werd door De Hart en Hoogendam. In de finale waren zij met 6-2, 6-3 te sterk voor Dido Blonk en Jessica Brouwer, de nummers één van de plaatsingslijst.

Primeur met enkelspel

Omdat de dames en heren dit jaar voor het eerst ook in het enkelspel konden uitkomen werd de NK Beachtennis verspreid over vier dagen. "Dat was een doorslaand succes, en daar zijn we best wel trots op", zegt Van Pagee. "Het enige vervelende is dat ik drie wedstrijdpunten heb gehad in de finale en toch heb verloren." Lo Conte trok uiteindelijk met 8-6 aan het langste eind, zijn tweede titel op dit NK.

De eerste titel in het damesenkelspel, dat een veel kleiner speelveld had dan de heren, was voor Roos de Hart, die de groep van vijf speelsters afsloot met vier zeges. Ze gaat hierdoor net als Lo Conte met twee titels naar huis.

Beleving

Terugkijkend stelt Van Pagee dat de weergoden hen goed gezind waren en dat de sfeer op en rondom de banen, alsmede de beleving bij de spelers geweldig was. "Dat laatste vond hij vooral mooi om te zien in het jeugdtoernooi, dat dit jaar fors was gegroeid, van minder dan tien jeugdspelers naar 34. "Die duiken nog meer dan de volwassen spelers. Het is erg leuk om de enorme beleving bij al die jonge spelers te zien."

De winnaar van de twee jeugdonderdelen zijn Milo de Croock/Yannick Maarsen (-17 jaar) en Jort Nolten/Boaz van Koppen (-14 jaar).

Klik hier voor alle schema's en uitslagen van de NK Beachtennis, die net als vorig jaar bij Strandclub Doen werd gehouden.