WK Young Seniors in Miami Beach kleurt oranje

Met drie gouden medailles was Marcus Hilpert de grootste gouddelver van de Nederlandse equipe op de ITF Young Seniors World Individual Championships, waar ook Bart Beks en het duo Romano Frantzen/Jasper Smit zich tot wereldkampioenen kroonden. Daarmee werd de vierde editie van de WK Young Seniors een oranje feestje.

Tweede van links Bart Beks, vijfde van links Marcus Hilpert.

Hilpert en Beks zijn al jaren toonaangevende spelers in het seniorencircuit (voorheen veteranen genoemd) en een Nederlandse finale in de 45+-klasse werd op voorhand niet uitgesloten. Na een mooie zege van Beks op zijn grote, Franse rivaal Arnaud Magnin in de halve finales, waarmee hij revanche nam voor onder meer de nederlaag van vorige week in de teamfinale tegen Frankrijk, was de Nederlandse enkelspelfinale een feit. Hilpert legde een rimpelloze route af naar de eindstrijd, die één set lang van een hoog niveau was, en uitermate spannend. Hilpert pakte de set met 8-6 in de tiebreak, waarna Beks geen weerstand meer kon bieden. Hilpert won met 7-6 (6), 6-0.

Dat betekende de zesde 'straight sets'-zege op rij voor Hilpert, die ook in het herendubbelspel en het gemengddubbelspel geen set afstond. Een beter bewijs van Hilperts overmacht in het seniorencircuit is niet denkbaar. De Nederlander had tot aan dit toernooi zeven, individuele gouden medailles veroverd.

Dubbelspelgoud

Hilpert en Beks waren in de dubbelspelfinale 45+ veel te sterk voor de Duitsers Emil Egerer en Hendrik Mueller-Frerich: 6-1, 6-3. Om elkaar niet dwars te zitten deden de rivalen/kompanen aan verschillende leeftijdscategorieën mee in het gemengddubbelspel en ook daar pakten ze allebei goud.

Hilpert deed dat in de 40+ met de Duitse Stefanie Kolar aan zijn zijde. Het NederDuitse koppel versloeg de Letse Vlada Kirilovska en de Indiër Nitten Kirrtane in de finale met 7-6 (13), 6-2. In de 45+ pakte Beks goud met Ilona Poljakova uit Estland. Het werd 6-2, 6-3 in de finale tegen Piret Ilves uit Estland en de Brit Timor Shadiev.

Drie medailles in koffer WK-debutant

Frantzen en Smit, vorige week goed voor zilver met het Nederlandse 35+-team, spoelden de vervelende smaak van hun verlies in het herenenkelspel weg met dubbelspelgoud. Met grote overmacht veroverden zij de titel. In de finale stonden ze voor het eerst meer dan drie games af in een set. De Amerikanen Brandon Blankenbaker en Matthew Hane werden met 6-4, 6-2 opzij gezet.

In het enkelspel zat Pablo Cerutti hen beide dwars. De Argentijn klopte Jasper Smit in de achtste finales en Romano Frantzen in de finale. WK-debutant Frantzen keert dus met twee keer zilver (waarvan één op de Team Champs) en één keer goud terug naar Nederland.

Klik hier voor speelschema's en uitslagen van de ITF Young Seniors World Individual Championships.