Dunlop Racket tennisballen blik ballen algemeen

Lockdown verlengd t/m 2 maart: tennis en padel buiten blijft mogelijk

Het kabinet heeft gisteren tijdens de persconferentie aangekondigd dat de ‘lockdown’ wordt verlengd met 3 weken. Uitzondering hierop is de heropening van basisscholen en kinderopvang en het verruimen van afhaalmogelijkheden bij winkels. Het aantal besmettingen daalt, maar is nog te groot om verdere versoepelingen toe te staan. De maatregelen blijven daarom nodig om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken en de verspreiding van het virus te verminderen. De maatregelen gelden tenminste t/m dinsdag 2 maart. Ook de avondklok blijft na 9 februari van kracht (kabinetsbesluit 8 februari). Op dinsdag 23 februari maakt het kabinet de balans op en wordt bekend hoe het verder gaat in de periode na 2 maart.

De verlenging van de lockdown betekent dat sportkantines gesloten blijven, amateursportwedstrijden verboden zijn en volwassenen met maximaal 2 personen buiten mogen sporten. Tennis en padel met maximaal 2 volwassenen per baan blijft mogelijk en de jeugd t/m 17 jaar houdt ruimte om in grotere groepen te spelen en te trainen. Zolang de avondklok (van 21.00 tot 4.30 uur) geldt moeten we ’s avonds thuisblijven. Dit betekent dat tennis en padel mogelijk is, zolang je zorgt dat je om 21.00 uur thuis bent. Lees meer over de avondklok.

Wat betekent de lockdown voor tennis en padel?

  • Volwassenen vanaf 18 jaar mogen tennis en padel spelen met 2 personen, alleen buiten. Zij houden 1.5 meter afstand. Alleen enkelspel is dus toegestaan.
  • Voor trainingen met volwassenen vanaf 18 jaar geldt een maximale groepsgrootte van 2 personen per baan op 1.5 meter afstand, dit is exclusief trainer. Alleen buiten.
  • Jeugd t/m 17 jaar mag spelen en trainen in groter groepsverband, alleen buiten. Zij hoeven tijdens het sporten onderling geen 1.5 meter afstand te houden.
  • Tennis- en padel in een binnenaccommodatie is niet toegestaan, ook niet in een blaashal.
  • Er worden geen wedstrijden gespeeld.
  • Voor topsporters gelden uitzonderingen.
  • Publiek is niet toegestaan.
  • Sportkantines, kleedkamers en douches zijn dicht.

Kijk hier voor uitgebreide informatie van de rijksoverheid over de lockdown. De specifieke maatregelen in de sport zijn hier te vinden.

Scenario's Voorjaarscompetitie

Tennis en padelliefhebbers in Nederland kijken uit naar de Voorjaarscompetitie, de wedstrijden, het teamgevoel en de gezelligheid. Meer dan 30.000 teams hebben zich ingeschreven, het animo om competitie te spelen is groot. De KNLTB doet er dan ook alles aan om competitie spelen mogelijk te maken, uiteraard veilig en verantwoord binnen de geldende coronamaatregelen. Met de huidige lockdown en de onzekerheid over de situatie in april kijkt de KNLTB naar verschillende scenario’s voor de start van de competitie. Lees hier meer over de intentie, overwegingen en opties. 

Routekaart

Het kabinet heeft de routekaart geupdate. Daar in staat welke maatregelen nodig zijn als besmettingen, de druk op de zorg en ziekenhuisopnames toenemen, en aan welke maatregelen we kunnen denken als versoepelingen in zicht komen. Het versoepelen gaat in kleine stapjes. De maatregelen voor de sport staan ook benoemd. Zie hiervoor deze pagina van Rijksoverheid.  

Meer info

De Richtlijnen voor tennis en padel blijven van kracht. Dit document is een aanvulling op het Algemeen Protocol Verantwoord Sporten, wat is samengesteld door NOC*NSF, VSG en alle sportbonden en goedgekeurd door VWS en het RIVM.

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie vragen bij je oproept. Klik hier voor alle veelgestelde vragen en antwoorden over alle vragen rondom tennis, padel en het coronavirus.