Onderscheidingen & prijzen

De KNLTB kent jaarlijks prijzen toe aan mensen die op een onderscheidende manier een positieve bijdrage leverden aan de tennissport in Nederland.

KNLTB Jaarprijzen

  • Vereniging van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsvrijwilliger van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsleraar van het Jaar
  • Speler van het Jaar (Richard Krajicek Award)
  • Speelster van het Jaar (Betty Stöve Schaal)
  • Rolstoeltennis(t)ser van het Jaar (Esther Vergeer Award)
  • Talent van het Jaar (Zwarte Tulp)

Tennisser van het Jaar 2017

In samenwerking met onze partner De Telegraaf werden op 17 december 2017 de Tennisser van het Jaar Awards uitgereikt.

Naast de jury had ook het publiek een stem in de verkiezing welke speler de Betty Stöve Schaal of de Richard Krajicek Award mee naar huis nam.

Kiki Bertens wint Betty Stöve Schaal 2017

Kiki Bertens werd net als vorig jaar verkozen tot winnaar van de Betty Stöve Schaal voor Tennisster van het Jaar, dit jaar kreeg ze de schaal ook daadwerkelijk uit handen van Betty Stöve. Kiki heeft in 2017 twee singletitels gepakt, in Nürnberg en in Gstaad. Samen met Johanna Larsson was ze succesvol in de dubbel dit jaar, zo wonnen zij de toernooien in Auckland, Gstaad, Seoul en Linz. Ze steeg in het dubbelspel dan ook van plek 37 naar plek 19 op de WTA-wereldranglijst. 

Robin Haase wint Richard Krajicek Award 2017

De Nederlandse nummer één in het enkelspel, Robin Haase, ontving voor het tweede jaar op rij de Award voor Tennisser van het Jaar. Haase bereikte in het enkelspel de halve finales in Gstaad, Eastborne en Montreal en steeg van plaats 59 op de ATP-wereldranglijst naar plaats 42, ook in het dubbelspel presteerde hij goed door onder meer met Matwe Middelkoop de kwartfinales van de US Open te bereiken, en steeg hij van plek 149 naar 81 op de wereldranglijst. In september ten slotte heeft Robin een belangrijke bijdrage geleverd aan de 3-2 overwinning van het Nederlandse Davis Cup team op Tjechië. Hij trok de stand in Den Haag gelijk door in 4 sets te winnen van Jiri Vesely. Daarnaast werd Robin dit jaar voor de derde keer Nederlands kampioen (2014, 2015 en 2017). 

 

Diede de Groot wint Esther Vergeer Award 2017

De Esther Vergeer Award voor Rolstoeltenniss(t)er van het Jaar werd gewonnen door Diede de Groot. Diede won Wimbledon in het enkelspel en werd wereldkampioen op de Wheelchair Singles Masters in Londen. Ze  speelde de finale van de NEC Wheelchair Tennismasters tegen de nummer 1 van de wereld: Yui Kamijil. Daarnaast won ze de NK, pakte ze de titel in Bath en werd ze zowel wereld- als landskampioen in de dubbel samen met Marjolein Buis. 

Ryan Nijboer wint Zwarte Tulp voor Talent van het Jaar 2017

De Zwarte Tulp voor Talent van het Jaar ging naar Ryan Nijboer. De 17-jarige Nijboer won verscheidene ITF jeugdtoernooien en eindigt het jaar 2017 op de 84ste plek op de ITF Junior Ranking.

Vereniging en Verenigingsvrijwilliger van het Jaar

Jaarlijks reikt de KNLTB de Zwarte Tulp uit voor de ‘Vereniging van het Jaar’ en de ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’ tijdens het KNLTB Jaarcongres. De award gaat naar een tennisclub en een vrijwilliger van een tennisvereniging die iets bijzonders hebben gedaan en daarmee een goed voorbeeld zijn voor anderen.

Winnaars 2017
TC Domstad in Utrecht en verenigingsvrijwilliger Anton Dijkhuis zijn in 2017 verkozen tot respectievelijk ‘Vereniging van het Jaar’ en ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’. Tijdens het KNLTB Jaarcongres op 16 december 2017 namen zij de Zwarte tulp award in ontvangst.

Meer over de winnaars en de Zwarte Tulp award vind je hier.

Verenigingsleraar van het Jaar

Ieder jaar organiseren de KNLTB en de Vereniging Nederlandse Tennisleraren gezamenlijk de verkiezing voor Verenigingsleraar van het Jaar. Spelers, commissieleden, tennisscholen en collega-trainers kunnen via het bestuur van de vereniging waar de persoon lesgeeft hun leraar voordragen.
Met de inschrijving voor de verkiezing geeft de tennisclub de leraar erkenning voor de kwaliteit van zijn of haar lessen en de wijze waarop hij of zij een positieve bijdrage levert binnen de vereniging.

KNLTB onderscheidingen

Naast het uitreiken van de verschillende jaarlijkse prijzen, kent de KNLTB ook onderscheidingen toe aan spelers of leden die zich bijzonder hebben ingezet voor de tennissport. Voor een overzicht van de diverse onderscheidingen en mensen die zo'n KNLTB onderscheiding hebben gekregen, klik hier.