Onderscheidingen & prijzen

De KNLTB kent jaarlijks prijzen toe aan mensen die op een onderscheidende manier een positieve bijdrage leverden aan de tennissport in Nederland.

KNLTB Jaarprijzen

  • Vereniging van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsvrijwilliger van het Jaar (Zwarte Tulp)
  • Verenigingsleraar van het Jaar
  • Speler van het Jaar (Richard Krajicek Award)
  • Speelster van het Jaar (Betty Stöve Schaal)
  • Rolstoeltennis(t)ser van het Jaar (Esther Vergeer Award)
  • Talent van het Jaar

Tennisser van het Jaar 2018

In samenwerking met onze partner De Telegraaf werden op 19 december 2018 de Tennisser van het Jaar Awards uitgereikt.

Naast de jury had ook het publiek een stem in de verkiezing welke speler de Betty Stöve Schaal of de Richard Krajicek Award mee naar huis nam.

Kiki Bertens wint Betty Stöve Schaal 2018

Kiki Bertens werd voor de vijfde maal verkozen tot winnaar van de Betty Stöve Schaal voor Tennisster van het Jaar. Voor Kiki Bertens was 2018 het beste jaar uit haar carrière. Haar prestaties bleven dan ook niet onopgemerkt bij het grote publiek. Bertons won in 2018 drie toernooien, Charleston, Cincinnati en Seoul en bereikte de halve finale van de WTA Finals in Singapore. Bertens sloot het jaar 2018 af als nummer 9 van de wereld. 

Robin Haase wint Richard Krajicek Award 2018

De Nederlandse nummer één in het enkelspel, Robin Haase, ontving voor het derde jaar op rij de Award voor Tennisser van het Jaar. Haase bereikte in het enkelspel de halve finales in Umag en Auckland. Haase sloot het jaar 2018 af als nummer 50 van de wereld. In het dubbelspel heeft Haase uitstekend gepresteerd met Matwe Middelkoop. Samen wonnen zij de titel in Pune, Sofia en Umag. Haase steeg in het dubbelspel van plek 81 naar 38 op de wereldranglijst. 

 

Talent van het jaar: Melissa Boyden

Melissa Boyden is het talent van het jaar. Dit jaar won ze 46 internationale en 21 nationale singelwedstrijden en 18 internationale en 5 nationale dubbelwedstrijden. Ze kroonde zich tot Nederlands kampioen tot en met 16 jaar, wist de Masters Winter Jeugd Circuit en twee ITF 5 toernooien te winnen. Door deze mooie resultaten is ze de terechte winnares van deze prijs.

Vereniging en Verenigingsvrijwilliger van het Jaar

Jaarlijks reikt de KNLTB de Zwarte Tulp uit voor de ‘Vereniging van het Jaar’, ‘Toernooi van het Jaar’ en de ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’ tijdens het KNLTB Jaarcongres. De award gaat naar een tennisclub en een vrijwilliger van een tennisvereniging die iets bijzonders hebben gedaan en daarmee een goed voorbeeld zijn voor anderen.

Winnaars 2018
T.C. de Mors in Rijssen, verenigingsvrijwilliger Frans van Eck van LTV Irminloo en het TennisDirect Flora Toernooi van TV Boskoop zijn in 2018 verkozen tot respectievelijk ‘Vereniging van het Jaar, ‘Toernooi van het Jaar’ en ‘Verenigingsvrijwilliger van het Jaar’. Tijdens het KNLTB Jaarcongres op 24 november 2018 namen zij de Zwarte tulp award in ontvangst.

Meer over de winnaars en de Zwarte Tulp award vind je hier.

Verenigingsleraar van het Jaar

Ieder jaar organiseren de KNLTB en de Vereniging Nederlandse Tennisleraren gezamenlijk de verkiezing voor Verenigingsleraar van het Jaar. Spelers, commissieleden, tennisscholen en collega-trainers kunnen via het bestuur van de vereniging waar de persoon lesgeeft hun leraar voordragen.
Met de inschrijving voor de verkiezing geeft de tennisclub de leraar erkenning voor de kwaliteit van zijn of haar lessen en de wijze waarop hij of zij een positieve bijdrage levert binnen de vereniging.

KNLTB onderscheidingen

Naast het uitreiken van de verschillende jaarlijkse prijzen, kent de KNLTB ook onderscheidingen toe aan spelers of leden die zich bijzonder hebben ingezet voor de tennissport. Voor een overzicht van de diverse onderscheidingen en mensen die zo'n KNLTB onderscheiding hebben gekregen, klik hier.