Topsenioren

Topseniorentennis

Voor de nationale seniorentop organiseert de KNLTB tweemaal een Nationaal Kampioenschap, Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ indoor en Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ outdoor.  Daarnaast worden er internationale seniorentoernooien in Nederland georganiseerd.

Wereldkampioenschappen (WK)

De International Tennis Federation (ITF) organiseert jaarlijks wereldbekerwedstrijden (teams) en wereldkampioenschappen (individueel) voor seniorentennissers. De seniorentennissers worden vanaf 2015 daarbij onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen, te weten ‘young seniors’ (35 tot en met 49 jaar), ‘seniors’ (50 tot en met 64 jaar) en ‘super-seniors’ (65 jaar en ouder). Locatie en speelperiode wordt per leeftijdsgroep bepaald. Daarnaast kennen de groepen een onderverdeling in leeftijdscategorieën per vijf jaar (35+, 40+, 45+, etc).

Uitzendbeleid topseniorentennis

Terugkijkend naar 2019 zijn er mooie resultaten behaald, maar kwamen we ook een aantal uitdagingen tegen. Zoals het bewerkstelligen van transparante selectiecriteria voor het uitzenden van WK teams en het wel fo niet publiceren van een KNLTB Senioren Ranglijst en in welke vorm. Eind oktober 2019 is er een bijeenkomst georganiseerd met een selectie van WK en ITF Seniors spelers, organisatoren van ITF Seniors toernooien, de toernooileiding van de NKS 35+ en de Bondscoach Senioren om de KNLTB advies te geven over onder andere bovenstaande uitdagingen. Hieruit zijn meerdere adviezen voortgekomen, die zijn overgenomen door de KNLTB.

De huidige selectiecriteria voor uitzending naar de ITF Young Seniors, Seniors en Super Seniors World Team Championships worden gehandhaafd. Dat betekent dat de selectie wordt samengesteld door de bondscoach Senioren, waarbij de prestaties op de NKS 35+ outdoor en indoor, de internationale toernooien, de nationale (senioren)toernooien en de competitie worden meegenomen, evenals DSS. Uitgangspunt voor uitzending van een Nederlands team is dat men een reële kans maakt op een topklassering of een medaille. De Bondscoach Senioren heeft de vrijheid om een team, bestaande uit drie of vier spelers, samen te stellen met de juiste verhouding van enkel-, dubbel- en teamspelers.

WK Young Seniors 

Het WK Young Seniors 2019 (35+, 40+ en 45+) zal plaatsvinden van 20 tot en met 26 oktober (teams) en van 26 oktober tot en met 2 november (individueel) plaats in Miami, Verenigde Staten. 

Nederland zendt de volgende teams uit 

Herenteams

35 40 45
Bart de Gier (captain) Dennis van Scheppingen (captain) Bart Beks (35)
Yoran Verschoor Dennis Kockx Marcus Hilpert
Romano Frantzen Rogier Wassen David Hofman


Damesteams 

35 40
Olga Kalyuzhnaya (captain) Mireille Bink (captain)
Andrea van de Hurk Kim Kilsdonk
Selma Andrade Regina Balcune
  Caroline de Vries 

 

WK Seniors 

Het WK Seniors 2019  (50+, 55+ en 60+) vond plaats van 4 tot en met 10 augustus (teams) en van 10 tot en met 17 augustus (individueel) in Estoril / Lissabon, Portugal.  

Nederland zond de volgende teams uit:

Herenteams

50 55
Niels de Kok (captain) Frans Grimbergen (captain)
Leo Pijnacker Frank Janssen
Hans van Scheppingen Mike Simon

Pieter van Houten

Remko Janssen


Damesteams

50 55 60
Mirjam Swarte (captain) Liselot Prechtel-Koot (captain) Karien Theeuwen (captain)
Marjolein Langen-Oudegeest Carole de Bruin Sylvia Lievers
Sandy Wenderhold Evelyn Podzimek-Buermann Thea Rietveld - Esser
Nelleke van Velthoven-Weijermans Mirjam van den Tillaar Annelies Simons

Bekijk hier de resultaten van de Nederlandse teams. 

WK Super Seniors 

Het WK Super Seniors  2019 (65+, 70+, 75+ en 80+) zal plaatsvinden van 15 tot en met 21 september (teams) en van 21 tot en met 28 september (individueel) in Umag, Kroatië.

Nederland zendt de volgende teams uit:

Herenteams

65 70 75 80
Frits Raijmakers (captain) Hans Adama van Scheltema (captain) Ed Sasker (captain)  Peter Buter (captain) 
Martin Koek Ben de Jel Kees van der Wild Jack Leonhart
Rolf Thung Etto van Waning Kees de Boer Dinant Haslinghuis
Jan Sie Huug van Wingerden Bé Lenten  


Damesteams

70
Anneke Jelsma - de Jong (captain)
Margriet Meijer - Eggenkamp
Ria van der Meijden
Heleen Janssen - Prins