Topsenioren

Topseniorentennis

Voor de nationale seniorentop organiseert de KNLTB tweemaal een Nationaal Kampioenschap, Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ indoor en Nationale Kampioenschappen Senioren 35+ outdoor.  Daarnaast worden er internationale seniorentoernooien in Nederland georganiseerd.

Wereldkampioenschappen (WK)

De International Tennis Federation (ITF) organiseert jaarlijks wereldbekerwedstrijden (teams) en wereldkampioenschappen (individueel) voor seniorentennissers. De seniorentennissers worden vanaf 2015 daarbij onderverdeeld in drie leeftijdsgroepen, te weten ‘young seniors’ (35 tot en met 49 jaar), ‘seniors’ (50 tot en met 64 jaar) en ‘super-seniors’ (65 jaar en ouder). Locatie en speelperiode wordt per leeftijdsgroep bepaald. Daarnaast kennen de groepen een onderverdeling in leeftijdscategorieën per vijf jaar (35+, 40+, 45+, etc).

WK Young Seniors 

Het WK Young Seniors 2019 (35+, 40+ en 45+) zal plaatsvinden van 20 tot en met 26 oktober (teams) en van 26 oktober tot en met 2 november (individueel) plaats in Miami, Verenigde Staten. 

WK Seniors 

Het WK Seniors 2019  (50+, 55+ en 60+) zal plaatsvinden van 4 tot en met 10 augustus (teams) en van 10 tot en met 17 augustus (individueel) in Estoril / Lissabon, Portugal.  

WK Super Seniors 

Het WK Super Seniors  2019 (65+, 70+, 75+ en 80+) zal plaatsvinden van 15 tot en met 21 september (teams) en van 21 tot en met 28 september (individueel) in Umag, Kroatië

Uitzendbeleid topseniorentennis

De KNLTB heeft de intentie uitgesproken bij de beste 10 tennislanden van de wereld te behoren, zowel voor breedtesport, topsport als topseniorentennis. Het uitgangspunt bij alle nominaties voor het uitzendbeleid is dat teams een reële kans hebben op een topklassering/medaille. 

Naast prestaties bij de NKS 35+ indoor en outdoor, worden ook de prestaties bij de internationale toernooien, de nationale (senior)toernooien en de competitie meegenomen als selectievoorwaarden. Tevens wordt er gekeken naar DSS en de positie op de seniorenranglijst. In principe worden bij de Young Seniors teams van drie spelers uitgezonden, bij de Senior en Super Seniors worden teams van vier spelers uitgezonden. Alle uitgezonden spelers zijn bewezen fit en blessurevrij. Bij twijfel kan de KNLTB om een (sport)keuring vragen. De KNLTB vindt het belangrijk dat de definitieve selectie deelneemt aan de NKS 35+ indoor en NKS 35+ outdoor.