HK190315 243

De oudste vereniging

Welke tennisvereniging de oudste club van Nederland is, zorgt al decennia voor voornamelijk amusant tijdverdrijf. Historici, zelfstandige onderzoekers en archivarissen buitelen over elkaar heen met deels oude argumenten en nieuwe ontdekkingen waarom deze of gene vereniging écht de oudste tennisclub van ons land is. Ruim 75 jaar geleden gunde de KNLTB deze eer echter al aan de Haarlemsche Lawn Tennis Club (HLTC). De op 9 mei 1885 opgerichte HLTC richtte zich aanvankelijk uitsluitend op het lawntennis. Veel andere verenigingen die graag de eer wilden hebben om de oudste te worden genoemd, waren of onderdeel van omnisportverenigingen of de rechtsopvolger van een oudere maar ter ziele gegane vereniging. HLTC zou zelfs een nog oudere datum kunnen claimen als deze redenatie wordt gevolgd. Ook deze vereniging kende al langer een niet officieel opgerichte voorganger waar intimi van mensen van adel en patriciërs bijeenkwamen om een balletje te slaan. Het schijnt zelfs dat in 1893 deze voorloper van HLTC een mevrouw Suermondt (waarschijnlijk Anna Elisabeth, geboren in 1857, of haar schoonzus) als vrouwelijke voorzitter had. HLTC, waar ooit wereldtopper Tom Okker en zijn zus Kea speelden, draagt de eretitel ‘oudste tennisvereniging’ met verve.

De oprichters van de (K)NLTB in 1899 waren lid van eerbiedwaardige verenigingen. Twee van de sterkste spelers van Nederland uit die tijd, Carel Ridder van Rappard en Karel Beukema, waren ook aanwezig in Amsterdam. De twee studenten rechten waren net als veel andere topspelers lid van het Haagse Leimonias, maar waren respectievelijk als preses en wedstrijdleider annex bestuurslid actief geweest bij het Utrechtse Sphaerinda. De Utrechtsche Studenten Sport Vereniging Sphaerinda werd al op 26 april 1882 opgericht door gymnasiast Jean Gédéon Lambertus Nolst Trenité (gymnasiasten werden toentertijd ‘student’ genoemd). Maar in artikel 1 van de in de Staatscourant gepubliceerde statuten staat dat de vereniging is gesticht ‘ter beoefening van balspelen in de open lucht zoals lawntennis, hockey, bandy, voetbal en cricket’. Hoewel tennis wel degelijk wordt genoemd, heeft men ooit bij de KNLTB besloten dat de club als omniclub en niet als tennisvereniging werd opgericht en geen aanspraak kan maken op de eretitel ‘oudste tennisvereniging’.

In Gorinchem tooit tennisvereniging Ready zich ook met het oprichtingsjaar 1882. Daarmee zou ook deze vereniging ouder zijn dan HLTC. Maar het is niet Ready maar de vereniging The Gorcum Croquet and Lawn Tennis Club die van 1882 is. In dat jaar speelde die club op een tennisbaan naast de croquetbaan in de tuin van de Oude Doelen aan de Molenstraat te Gorinchem. Medeoprichter en bestuurslid Leonard Noorduijn was in 1905 ook penningmeester van LTC Ready, een club die voor het eerst in 1901 in de stadsgids voorkomt. Hij heeft ervoor gezorgd dat de oprichtingsdatum van de oudste vereniging werd opgenomen bij de jongere. Die geschiedenis werd vergeten toen Ready op 15 mei 1915 werd ingeschreven als lid van de NLTB.

Volgens de KNLTB is het aloude Ready dus ‘slechts’ de rechtsopvolger van die veel oudere tennisvereniging. Ook diverse Amsterdamse, Haagse en Rotterdamse verenigingen hebben wortels in officieuze en officiële clubjes uit de vroege jaren tachtig van de negentiende eeuw, maar zij beroepen zich niet op die oudere oprichtingsdata. Net zomin als tennisvereniging Park Veldwijk uit Hengelo.

Die club is van 2001 maar kent een veel langere historie. In 1930 fuseerden de voorgangers De Zwevende Bal (uit 1913) en TIOLA (de vereniging Tennis Is Ons Liefste Amusement uit 1918) en gingen verder als Tiola. In 1948 ging de club opnieuw een fusie aan en nu met Ons Genoegen. De nieuwe naam werd TION, met de TI van Tiola en ON van Ons Genoegen. In 2001 fuseerde de vereniging opnieuw, nu met tennisvereniging Always Lucky en kreeg ze de naam TC Park Veldwijk. Zo zijn er tientallen verenigingen die ontstaan zijn uit clubjes die het recreatieve balspel al een eeuw of langer beoefenen. In de bijlagen van dit boek zijn talloze eerbiedwaardige verenigingen van honderd jaar en ouder opgenomen met de oprichtingsdatum van de voorganger of de datum die de verenigingen hebben opgegeven toen ze lid werden van of zich afmeldden bij de (K)NLTB.

Gerelateerd aan deze pagina

Meer historie

Meer historie