KNLTB Vlag (1)

Matchfixing

Matchfixing druist in tegen de regels van de sport en is een overtreding van de geldende nationale en/of internationale reglementen binnen het tennis en padel.

Matchfixing betreft de manipulatie van tennis- en/of padelwedstrijden door op oneigenlijke manieren het verloop of de uitkomst van een tennis en/of padelwedstrijd of specifieke gebeurtenis daarbinnen (zoals een game of set) te (laten) bepalen, met het doel om weddenschappen af te (laten) sluiten om daarmee een voordeel voor zichzelf of voor anderen te bereiken.

International Tennis Integrity Agency (ITIA)

De International Tennis Integrity Agency (ITIA) is een gezamenlijk initiatief van de ITF, ATP, WTA en de Grand Slam raad. De TIU ziet toe op de integriteit van de tennissport. Zij zet zich in om matchfixing op te sporen en aan te pakken in de tenniswereld. Bekijk hier het voorlichtingsfilmpje van de TIU met o.a. Federer over matchfixing en de gevolgen ervan.

Tennis Anti-Corruption Programme

In het kader van matchfixing heeft de International Tennis Integrity Agency (ITIA) in 2009 een Tennis Anti-Corruption Programme opgesteld. Dit programma is per 1 januari 2021 herzien. Het doel van dit programma is om de integriteit van de tennissport te behouden, bescherming tegen alle pogingen om resultaten of de voortgang van een wedstrijd te beïnvloeden en te zorgen voor uniforme regels en een consistent stelsel van handhaving en sancties, geldend voor alle professionele tennisevenementen en alle daaraan verbonden bestuursorganen en personen. Op overtreding van dit programma kan een (zware) straf volgen.

Het Tennis Integrity Protection Programme (TIPP) biedt een interactieve online video met vraag en antwoord die je kunt raadplegen. Dit is door de TIU gemaakt om spelers bekend te maken met de tennis anti-corruptie regels en met tactieken die gebruikt kunnen worden door omkopers inzake matchfixing.

Melden van matchfixing

Wil jij een (vermoedelijk) misdraging melden? Lees hier hoe je dit kan doen. Je kan de melding ook anoniem doen.