KNLTB Vlag wapperen wind

Seksuele Intimidatie (SI)

Iedereen die sport, moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie op of rondom de baan is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is.

Seksuele intimidatie is elke vorm van verbaal (opmerkingen), non-verbaal (gebaren) of fysiek (handelingen) gedrag dat een seksueel karakter heeft en door het slachtoffer als ongewenst wordt ervaren. De gedragingen kunnen als doel of gevolg hebben dat de waardigheid van het slachtoffer wordt aangetast. Dit kan met name het geval zijn wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.

Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar het ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen. Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Erover praten is vaak moeilijk, maar het kan prettig zijn om met iemand van buitenaf te kunnen praten en advies te krijgen. De vertrouwenspersoon van de KNLTB is er voor je als je ergens mee zit en/of vragen hebt.

Melden van Seksuele Intimidatie

Heb jij een (vermoedelijke) misdraging waargenomen? Meld het dan bij jouw vereniging, de KNLTB of het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Lees hier hoe je dit kan doen. Je kan de melding ook anoniem doen. Jouw vereniging is verplicht om de melding door te melden aan de KNLTB of het ISR. Deze meldplicht geldt overigens ook voor begeleiders (waaronder trainer, coaches, leraren en ouders in functie van begeleider). Dit is belangrijk, zodat de KNLTB of het ISR zo snel mogelijk weet wat er speelt en kan handelen om hopelijk meer ‘schade’ te voorkomen.