Nog 3 weken langer in lockdown, dat is niet wat we wilden horen. Maar de boodschap van Rutte was niet onverwacht en de waarheid is dat het nodig is. Het aantal besmettingen daalt gewoon niet snel genoeg en dan is er ook nog de zorg voor de Britse variant. Al deze maatregelen maken het er niet leuker niet op, ze beperken ons in onze bewegingsvrijheid en in onze sociale contacten, maar we houden ons eraan. Dus voorlopig blijf ik ook nog gewoon thuis werken, met laptop en headset, alles digitaal.
Gelukkig zijn tennis en padel naast wandelen en fietsen een van de weinige dingen die nog wel kunnen. Daar heb ik zelf ook dankbaar gebruik van gemaakt de afgelopen weken, ik heb regelmatig een balletje geslagen bij ons op het park. Even er uit en in beweging blijven, dat doet een mens toch goed. Fantastisch om te zien hoe verenigingen meedenken en deze winter de banen zoveel mogelijk open houden voor hun leden. Er wordt meer getennist dan ooit. En met het online afhangen is het makkelijker om een plekje te reserveren, je weet precies wanneer er ruimte is.
Is thuiszitten dan ook afwachten en stil zitten? Nee, zeker niet. We kijken vooruit, want wanneer er weer versoepelingen komen, dat weten we niet. De eerste vaccinaties zijn gezet, dat is hoopvol. Maar de weg is nog lang. Een ding is zeker, de versoepelingen komen, op enig moment mogen we weer dubbelen en wedstrijden spelen en dan willen we er, samen met onze verenigingen, klaar voor zijn.
Net als iedereen snak ook ik naar de ouderwetse gezelligheid op de club, zoals een drankje drinken op het terras, het spelen van wedstrijden en natuurlijk de Voorjaarscompetitie. Kunnen we in april wel starten met de competitie hoor ik je denken. Tja, wist ik het maar. Natuurlijk hebben we verschillende scenario’s klaar liggen, van een maandje opschuiven tot kleinere poules. Maar alleen als het kan; veilig en verantwoord. We zullen verenigingen ondersteunen om veilig het clubleven en de competitie op te starten, leden weer enthousiast de baan op te krijgen en nieuwe (jeugd)leden te verwelkomen. Ook als de 1.5 meter nog geldt. Met stappenplannen, ledenwervingsacties, scholenprogramma’s voor de jeugd en handige promotiematerialen. De digitale ontwikkeling gaat razendsnel en we maken het met digitale tools makkelijk een competitie tussen leden van verschillende verenigingen of een laddercompetitie op te zetten, een baan te boeken of kennismakingsles te reserveren.
Dit sluit goed aan bij onze speerpunten voor 2021. We gaan verenigingen helpen de enorme groei van het afgelopen jaar te behouden en het liefst uit te breiden. Met speciale aandacht voor de jeugd, want dat is de enige groep waar het ledenaantal niet stijgt. Hier moeten we met z’n allen echt aan de bak. Dit alles kan alleen met verenigingen die ‘vitaal’ zijn, zowel qua organisatie, accommodatie als ook clubcultuur. Daar ondersteunen we ze in. Padel gaan we verder uitbouwen en nog krachtiger en onderscheidend van tennis in de markt zetten. Daarnaast promoten we onze mooie sporten en maken we meer mensen enthousiast om het racket op te pakken.
Intussen gaat de lobby voor de sport in deze coronatijd ook door. Wekelijks zit ik hiervoor in overleg (online uiteraard) met NOC*NSF en de andere sportbonden. Het is ons gelukt om sport op de politieke agenda te zetten. Immers is sporten en bewegen juist in deze coronatijd zo belangrijk. Het is geweldig dat we het hele jaar door hebben kunnen tennissen en padellen, en nog steeds. Al is het dan voor volwassenen op dit moment alleen buiten en alleen enkelspel. We mogen echt in onze handen knijpen, want veel (team)sporten voor volwassenen liggen sinds oktober stil en competities zijn stopgezet. We blijven in gesprek met het ministerie van VWS om sporten met meer dan 2 volwassenen, zowel buiten als binnen mogelijk te maken, zodra de situatie het weer toelaat en versoepelingen mogelijk zijn. Tennis en padel kan veilig met 1.5 meter afstand, dat blijven we benadrukken. Verenigingen, commerciële haleigenaren en spelers kunnen dit goed en verantwoord organiseren, dat hebben we gezien.
Over organiseren gesproken. Een KNLTB Jaarcongres en Trainerscongres met volle zalen zoals we dat van de afgelopen jaren kennen, dat kan nu niet. Dus in plaats daarvan komt er een inspirerende digitale congresweek, van 7 t/m 12 maart. Een bomvol programma met sprekers en kennis- en inspiratiesessies voor bestuurders en vrijwilligers van verenigingen en leraren. Om ze klaar te stomen voor een nieuw seizoen. Dat kan en moet ook in deze tijd.
Samen komen we door deze uitdagende tijd, ik ben er van overtuigd. Stilzitten is geen optie. We bereiden ons voor en gaan straks stapsgewijs weer terug naar een ‘nieuw normaal’. Dat perspectief is er zeker. We gaan opschalen en doen wat kan in elke fase en blijven onze verenigingen, vrijwilligers en leraren ondersteunen om veilig en verantwoord te sporten.