Matchfixing. Dat is bewuste beïnvloeding van het verloop of het resultaat van een wedstrijd om daar voordeel uit te halen, anders dan winst op basis van sportieve kwaliteiten. Het is een bedreiging voor een eerlijke en zuivere sport, onlosmakelijk verbonden met de (online) gokmarkt. Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN), NOC*NSF, het ministerie van VWS en meer dan tien sportbonden slaan de handen ineen met de campagne: Matchfixing? Kansloos!
Een sporter zet in op een eigen wedstrijd om vervolgens het resultaat te beïnvloeden, of een wedstrijd wordt gemanipuleerd puur voor sportief succes. Ook dat is matchfixing. Het gevaarlijkste zijn echter de gevallen waarbij het initiatief uit de illegale gokwereld komt.
Een berichtje via Instagram, X of een ander kanaal. Zo begint het over het algemeen. Met uiteindelijk het verzoek om een wedstrijd te manipuleren, tegen een aantrekkelijk bedrag. Een kleine vraag, mogelijk met grote gevolgen. Als sporter moet je nooit op zo’n verzoek ingaan, maar ook als je weigert, is daarmee de kous vaak niet af. Zo is er schaamte, angst om in de problemen te komen en wordt er niet over gepraat. Terwijl het juist zo belangrijk is om wel te praten, melding te maken, want alleen dan zijn er mogelijkheden om op te treden. Bovendien, wie benaderd wordt of matchfixing signaleert, is op basis van tuchtrecht binnen de sport verplicht dit te melden.
Meld altijd!
“Deze campagne is preventief bedoeld”, aldus Els van Kernebeek, manager van CVSN. “We leggen sporters uit wat matchfixing precies is, hoe je erin verzeild kan raken en welke risico’s het met zich meebrengt. Erover praten kan lastig zijn, dat begrijpen wij heel goed. Juist daarom is onze dringende boodschap: signaleer je matchfixing of word je zelf benaderd: meld het. CVSN en de sportbonden staan voor je klaar, bieden je ondersteuning, kunnen je na een melding goed helpen en voorkomen dat er serieuze problemen ontstaan.”
Ook wij als KNLTB onderschrijven nadrukkelijk de boodschap van deze campagne: ben je als sporter benaderd of signaleer je iets wat niet klopt, ga er niet op in, zeg het, schaam je niet, want je bent niet alleen. Contact over matchfixing komt waarschijnlijk vaker voor dan velen denken. Fixers zijn bovendien slim en opereren geraffineerd. Ze weten hoe iemands vertrouwen te winnen voordat ze daadwerkelijk een voorstel doen om een wedstrijd te beïnvloeden. Het kan echt iedereen overkomen. Melden is altijd de beste optie. Het is de eerste stap naar adequate bestrijding van deze bedreiging voor de sport en, als je wordt benaderd, de enige manier waarop wij en Centrum Veilige Sport Nederland kunnen helpen.
Samen
“Het is belangrijk dat door de campagne topsporters en talenten zich bewust worden van het belang van een eerlijk spelverloop”, zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. “De KNVB staat voor voetbal waar je op kunt vertrouwen. Wedstrijden worden beslist op het voetbalveld, niet daarnaast. Matchfixing hoort dan ook niet thuis in het voetbal en is onacceptabel. Clubs en leden zijn verplicht het te melden als matchfixers hen benaderen, dit kan direct bij ons als sportbond of bij CVSN. Bij de verdere aanpak van matchfixing werken we vanuit de sport samen met het Openbaar Ministerie, politie, de overheid. Samen staan we voor een zuivere sport.”
Ook het uitgangspunt van de KNLTB is: wij laten ons niet verleiden, daarvoor is onze sport ons te lief. Met de campagne Matchfixing? Kansloos! worden wij, ‘de sport’, dan ook niet alleen gewaarschuwd, maar ook aangesproken op onze verantwoordelijkheid om sport zuiver en eerlijk te houden. Dat moeten we samen doen.