Ruurd de Boer (1200x300) (4)

Erevoorzitter Ruurd de Boer (87) overleden

Op 1 augustus 2024, op de dag dat hij 87 jaar werd, is Erevoorzitter Ruurd de Boer overleden. De onderscheiding en titel 'Erevoorzitter', die hij als enige voorzitter in de 125-jarige geschiedenis van de KNLTB heeft ontvangen, vat zijn inzet en belang voor het Nederlandse tennis en daarbuiten treffend samen.

De Boer begon als actief lid binnen zijn vereniging, werd vervolgens districtsbestuurslid in het toenmalige KNLTB district Noord-Holland-Noord en groeide uiteindelijk uit tot voorzitter van de KNLTB. Zijn betrokkenheid op alle niveaus maakte zijn inbreng extra sterk.

Zijn voorzitterschap (1989-1999) werd gekenmerkt door een brede interesse en inzet voor alle facetten van het tennis. Onder zijn leiding werden belangrijke stappen gezet op het gebied van talentontwikkeling en toptennis. Zijn verdiensten voor het topniveau werden erkend door de IC van Nederland, die hem benoemde tot Lid van Verdienste.

Naast zijn aandacht voor het toptennis, zette Ruurd de Boer zich ook in voor de ontwikkeling van breedtetennis. Hij ondersteunde initiatieven om de tennissport populairder en groter te maken in Nederland en zorgde voor de noodzakelijke ondersteuning van tennisverenigingen vanuit de KNLTB. Bovendien was hij nadrukkelijk betrokken bij de integratie en ontwikkeling van rolstoeltennis, zowel nationaal als internationaal.

De Boers werk bleef internationaal niet onopgemerkt. In 1999 werd hij gekozen tot bestuurder van de Internationale Tennis Federatie, een benoeming die slechts eenmaal eerder had plaatsgevonden voor een Nederlander, in 1952. Dat jaar ontving hij ook de ITF Services to the Game Award. In 2004 werd zijn inzet voor rolstoeltennis beloond met de Brad Parks Award, en hij ontving in hetzelfde jaar de Tennis Europe Award.

De KNLTB is Ruurd de Boer dankbaar voor alles wat hij heeft betekend. Ons medeleven gaat uit naar zijn nabestaanden, die wij alle sterkte toewensen.