Katja Matser scheidsrechter NJK 2023

Katja Matser over haar liefde voor tennis en arbitrage

In aanloop naar de Week van de Scheidsrechter van 5 t/m 13 oktober is NOC*NSF in gesprek gegaan met verschillende lijn- en scheidsrechters om zo de persoon achter het uniform te leren kennen. Zo ook KNLTB Scheids- en Lijnrechter Katja Matser. Lees hieronder haar verhaal. Bron interview: NOC*NSF

Kun je iets over jezelf vertellen?

"Mijn naam is Katja Matser, ik ben 38 jaar en geboren en getogen in de buurt van Nijmegen. Nu woon ik samen met mijn partner Frank in Maarssen en werk ik op Nyenrode. In de zomer zijn we vaak te vinden op onze kajuitzeilboot, de ‘Zeewolf’. We varen graag op de Loosdrechtse Plassen, het Markermeer en het IJsselmeer. Onderweg genieten we van de rust en de natuur, en we suppen soms door stiltegebieden heen. Daarnaast speel ik recreatief tennis, waar de toernooitjes serieus zijn, maar de gezelligheid in de ‘6e set’ het belangrijkst is."

Hoe ben je scheids-/lijnrechter geworden?

"Tennis vond ik altijd al een fascinerende sport. Ik keek er graag naar, zowel op tv als in het stadion, en op een gegeven moment besloot ik zelf te gaan tennissen. Het gevoel groeide om meer met tennis te doen, maar ik wist nog niet precies wat. Toen ik in 2019 een oproep zag in de KNLTB-nieuwsbrief om lid te worden van het arbitrage team, leek me dat wel wat. In februari 2020 begon ik aan de opleiding in Hilversum."

Hoe verliep het daarna?

"Helaas brak kort na de opleiding de lockdown uit en duurde het bijna een jaar voordat ik echt aan de slag kon. Ik begon als lijnrechter, maar al snel werd ik ook Provinciale Scheidsrechter. Sindsdien heb ik bij veel mooie wedstrijden mogen staan, zoals de Eredivisie, Play-Offs, het NK, ITF-toernooien en de Nationale Arbitragedag tijdens het WK Volleybal in Arnhem in 2022. Het was bijzonder om in een tennisarbitrage pak op een volleybalveld te staan!"

Wat was een hoogtepunt voor jou?

"Een van de hoogtepunten was zeker de Libéma Open vorig jaar. Het was een geweldige week met veel zon, mooie wedstrijden en fantastische mensen. Ondanks de hitte hadden we het ontzettend gezellig, zoals ook op de foto te zien is."

Ben je nog in opleiding?

"Ja, ik ben nu bezig met het Nationaal Stoelscheidsrechterstraject. Samen met Jean-Jacques, Sevan en Mo, ook wel de Vier Musketiers. Het is uitdagend omdat het andere vaardigheden vereist dan lijnrechter zijn. Dit jaar begon al goed met het Dutch Lesbian Open, en ik hoop dat er nog meer mooie momenten in de toekomst komen.

Interesse om scheids- en lijnrechter te worden?

Ben je na het verhaal van Katja geïnspireerd geraakt en wil jij ook in actie komen op de baan? Om als official in actie te mogen komen bij competities en toernooien, is de eerste stap het volgen van de cursus tot scheids- en lijnrechter. Meer informatie vind je op deze website.