Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

Tennis is leuker als je wedstrijden speelt

"Ik ga vol voor de winst!"

Voorjaarscompetitie

Jaarlijks doen er ruim 30.000 teams mee aan wat velen beschouwen als, de mooiste periode van het tennisseizoen: De KNLTB Voorjaarscompetitie. Zo'n 200.000 competitiespelers spelen wedstrijden en strijden met hun team voor de winst. Tennis is het gevoel van willen winnen en elkaar steunen als er verloren wordt. Door wedstrijden te spelen verleg je je grenzen, verbeter je jezelf keer op keer en je leert eenvoudig nieuwe mensen kennen. Iedereen kan meedoen, want er is altijd een wedstrijdsoort voor jou! Doe je ook mee?

De KNLTB heeft voor de Voorjaarscompetitie een zeer divers competitieaanbod voor senioren op iedere dag van de week, voor elke leeftijd, voor zowel beginnende spelers als voor topspelers en voor iedereen daar tussenin. Kortom, voor iedere tennisser is er een competitievorm die past bij je past. 

Competitieaanbod 

Ben je nieuwsgierig aan welke competities jij in jouw buurt kan meedoen? Check dan hieronder het competitieaanbod van jouw provincie: 

Een tennisvereniging bepaalt aan de hand van het competitieaanbod per provincie het competitieaanbod van de club. Dit competitieaanbod is o.a. afhankelijk van de grootte van de club (aantal banen). Ben je nieuwsgierig aan welke competities je kan deelnemen op jouw vereniging? Informeer dan bij de Verenigingscompetitieleider van jouw vereniging, de persoon die verantwoordelijk is voor de organisatie van de competitie, naar het aanbod van jouw club.

Speeldata

De Voorjaarscompetitie telt 7 speeldagen en start ieder jaar begin april en loopt door tot begin juni. Klik hier voor de speeldata van de Voorjaarscompetitie 2020. De speeldata in Zeeland zijn iets afwijkend. Klik hier voor de speeldata van Zeeland.

Geef je op!

Lijkt het je leuk om mee te doen aan de Voorjaarscompetitie? Inschrijven voor één van de competities gaat via de verenigingscompetitieleider van jouw vereniging. Informeer dus bij hem/haar hoe en wanneer je je voor een competitie kan inschrijven. Iedere vereniging hanteert namelijk een andere inschrijfperiode voor de competitie.

De verenigingscompetitieleider van jouw vereniging heeft begin januari de gelegenheid om alle teams in te schrijven voor de Voorjaarscompetitie. Vervolgens gaat de KNLTB aan de slag met de indeling van de competitie. Begin maart zal de indeling dan gepubliceerd worden op MijnKNLTB.nl. Dan heb je nog een maand de tijd om kennis te maken met je team en te trainen voor de competitie, want begin april gaat de Voorjaarscompetitie dan officieel van start. 

Organisatie & Regelgeving

Hieronder vind je alle praktische informatie en regels die handig zijn om te weten voor de Voorjaarscompetitie. 

Verkort & Compact Spelen

Voor alle dubbelpartijen (DD, HD en GD), bij zowel senioren- als juniorencompetities geldt Verkort Spelen: er wordt een beslissende wedstrijdtiebreak (10 punten) gespeeld op het moment dat in een dubbel de stand één set gelijk is. Winnaar van die beslissende tiebreak – en daarmee ook de partij – is de dubbelcombinatie die het eerst tien punten behaalt met een verschil van twee punten. Deze tiebreak vervangt de beslissende laatste set en dient in MijnKNLTB.nl ingevoerd te worden als 10-6 of 11-13. Voor de 8&9-competitie, de Zomeravondcompetitie geldt compact spelen. Wil je weten hoe deze vormen werken? Klik hier voor de infographic of lees meer op de KNLTB website

Dispensatie

Wil je vaker dan één keer per week competitie spelen of voor twee verschillende verenigingen uitkomen? Vraag dan uiterlijk zondag 22 maart dispensatie aan via de VCL van jouw vereniging. Check wel eerste de voorwaarden.

Invallen in competitie

Word je gevraagd om in te vallen in een competitieteam? Check dan eerst hier of dit mag. Twijfel je of je mee mag doen? Vraag het dan na bij de VCL van jouw tennisvereniging.

Promotie / Degradatie

Ben je kampioen geworden of kom je net een punt te kort om niet te degraderen? Klik hier voor alle regels omtrent promotie en degradatie.  

Voorjaarscompetitie

Waarom spelen wij een klasse hoger/lager dan vorig jaar?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je in de Voorjaarscompetitie van afgelopen jaar gepromoveerd of gedegradeerd bent. Daarnaast kan het zijn dat jouw Verenigingscompetitieleider (VCL) promotie/degradatie voor jouw team heeft aangevraagd. Een andere reden kan zijn dat de KNLTB noodgedwongen teams in een hogere klasse heeft moeten plaatsen. Dit doen we alleen als dat echt nodig is om tot een goede piramidale klassenindeling te komen. Dit doorschuiven gebeurt op basis van de prestatie van jouw team in de vorige Voorjaarscompetitie of op basis van het ploeggemiddelde. Ten slotte kan het zijn dat je in een ander klasse dan vorig jaar speelt, door een extra gecreëerde klasse bovenaan of anderaan de piramide van jouw competitiesoort. We moeten dan namelijk teams doorschuiven of terugzetten. 

Kunnen we nog naar een andere klasse omgezet worden?

Nee, dit is niet meer mogelijk wanneer alle teams zijn ingedeeld en het wedstrijdprogramma is gedraaid. 

Waarom is de reisafstand zo groot?

We zijn afhankelijk van het aantal inschrijvingen in de verschillende competitievormen, klassen en dagen. De KNLTB stopt veel energie in het indelen op reisafstand maar blijft altijd afhankelijk van het aanbod bij jullie in de buurt. 

Waarom staat er geen speelsterkte op mijn pas?

De KNLTB heeft gekozen voor een meerjaren ledenpas. Hierdoor staat er geen speelsterkte meer op de pas daar deze ieder jaar kan wijzigen. Op MijnKNLTB kun je je speelsterkte vinden. Bewaar dus je ledenpas voor volgend jaar.

Wat en wanneer is verkort spelen?

In alle seniorencompetities, m.u.v. de startersompetitie 8&9 Tennis en Zomeravondcompetitie wordt er in het dubbelspel een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil), in plaats van een volledige derde set. Bij het invoeren van de uitslagen dient dit te worden ingevoerd als 10-7 of 11-13 etc.

Wat en wanneer is compact spelen?

Er wordt een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil), in plaats van een volledige derde set, gespeeld en het Beslissend Punt Systeem (BPS) wordt toegepast bij de 40-40 stand. Compact spelen wordt alleen toegepast in de starterscompetitie 8&9 Tennis en de Zomeravondcompetitie.

Wat moet je doen als er niet gespeeld is?

Wanneer beide teams besluiten niet te spelen, dan is het reglementair toegestaan te kiezen voor de wedstrijdstatus ''niet gespeeld''.  De tussenstand van 0-0 wordt dan omgezet in een eindstand en er volgt geen verdere sanctie. 

Wat moet je doen als er een team niet is op komen dagen?

Wanneer één van de teams niet wil/kan spelen, dan moet je invullen ''uit/thuis is afwezig''. Dit moet ook als het team dit van te voren heeft gemeld. Het team die afwezig was, verliest de competitiewedstrijd met maximale cijfers en er volgt een boete. Wanneer een team twee keer of vaker onvoltallig of niet opkomen dagen, dan kan het team naar de laatste plaatst worden gezet. Alle verlies- en winstpunten tegen dit team komen te vervallen en er wordt een boete opgelegd.

Wat moet je doen als je niet kan spelen op een betreffende dag?

Indien er niet gespeeld kan worden wegens weersomstandigheden, dan moet de wedstrijd verplaatst worden naar de eerstvolgende inhaaldag of in onderling overleg eerder. Wanneer er niet voldoende spelers zijn (bijv. vakantie, blessure/ziekte, enz.) dan moet er in onderling overleg eerder gespeeld worden.

Mag je invallen bij een ander team?

Zie bijgaand Versoepeling invallersregeling

Wanneer moet je dispensatie aanvragen?

Vanwege de versoepelde invallersregeling is het voor veel spelers niet meer nodig om dispensatie aan te vragen.  Competitiespelers mogen een onbeperkt aantal keren per week competitie spelen voor hun vereniging, mits de speler niet meer dan eenmaal uitkomt in een hoger geklasseerd team. De bandbreedte om te kunnen spreken van een hoger of lager geklasseerd competitieteam, is 2,0. Zie hiervoor de klassenvolgorde gepubliceerd in het wedstrijdbulletin Voorjaarscompetitie van dit jaar. Wanneer je voor twee verenigingen competitie wilt spelen, moet je altijd dispensatie aanvragen of/en wanneer er sprake is van een sterker/zwakker team conform de klassenvolgorde. Let op aan dispensatie twee keer spelen, worden nadere voorwaarde verbonden.